Gratis turistfolder finns att hämta hos Handlar´n (Bredvid kyrkan). Öppet Måndag till fredag 10-18, Lör 10-14, Söndag Stängt.

ANDREAS MARGADANT

Butiksansvarig Handlar´n och styrelseledamot i Byalaget.

Resele camping & stugby

Inlandsisen har skapat ett unikt niplandskap i Resele, bredvid den slingrande Ångermanälven.

Här finns mycket vildliv att upptäcka: bävrar, älg, rävar och – med lite tur- även björn.

Resele Camping är mycket fint belägen på södra sidan av Ångermanälven i Tängsta byn. Campingen är liten och familjevänlig. Där finns stugor för uthyrning och plats för husbilar, husvagnar och tält, med eller utan el. I servicehus finns köksutrustning (inkl. kylskåp), matsal/möteslokal, toaletter och dusch. Internet och tv finns i möteslokalen.

Stugbyn består av 6 stugor med plats för 4 personer. Alla har fin utsikt på Ångermanälven. Två av stugorna är handikappanpassade. Stugorna har 4 bäddar med madrasser och kuddar, bord, fyra stolar och garderob. Stugorna är varmbonade för åretruntboende.

På sommaren finns här mycket att göra och uppleva.  Flera Reselebor har loppisar, och Sortegården säljer jättefint hantverk. Fiskevatten är bra och på Höven friluftsbad kan man simma. På Lanthandeln i Myre finns en brett utbud av närproducerad mat. Rastplatser i området har nyligen rustats upp med nya grillplatser.  Under vintersäsongen finns åkvänligt elljusspår. Det finns fina skoterleder, med många möjligheter till isfiske. På andra sidan av älven finns en skridskobana med belysning. I närheten kan man även boka en hundslädtur!

 

Bra att veta

Husdjur tillåtna. Självhushåll. Gratis Parkering. Parkering för buss. Handikappanpassad stuga.

Vägbeskrivning

Från Sollefteå , åk väg 90 i riktning mot Näsåker. I Forsmo, sväng ned från riksväg 90 mot ”Turistvägen”. Kör på den ca 15 minuter. I Resele centrum, kör över bron över älven. Kör höger, se skyltningen.

Bokning

För bokning, kontakta Harriet Johansson på tel +46 70-285 18 25

Resele Turistväg

Resele turistväg, lite undangömd och numera ersatt av ”riks-90” mellan Sollefteå och Junsele, är en riktig pärla som måste upplevas.

Från Sollefteåhållet svänger man av vid Ed och från Näsåkershållet vid Norrtannflo (i båda fallen står det skyltat ”turistväg”).

Byggd för en annan tid, när hästforor stod för transportarbetet, följer vägen tätt inpå den slingrande Ångermanälven. Ibland djupt nerskuren mellan branta berg och nipstränder, ibland kantad av mjuka kullar och ängar, inbjuder turistvägen till ett lugnare tempo.

Ett tempo som gör det möjligt att uppleva den speciella karaktär som Ådalen har i Reselebygden.

Ena stunden dramatisk vildmark tätt inpå vägen, nästa stund öppnar sig ett ljust kulturlandskap. Om du följer vägen från Ed passerar du Forsmo kraftverk och den unika järnvägsbron på gamla stambanan och kommer efter några km till skylten ”Välkommen till Resele”.

Mittemot skylten finns en vacker rastplats där bävrarna brukar sätta synliga spår i träddungarna. Övernatta, var morgonpigg och mycket tyst, så är det möjligt att du får se älvens yta spräckas av en bäver. Turistvägen fortsätter i ett parti med mycket vildmarkskänsla och i en älvkrök passerar du Selsön med Rankarberget som en mörk bakgrundskuliss. Håll utkik efter rovfågel! Här häckar tornfalk, duvhök, ormvråk m.m.

I Österrå (en av Reseles 18 byar) finns nästa rastplats, direkt nere vid älven, och älvdalen börjar öppna sig. Du passerar Västerrå och kommer fram till Myre med servicepunkt Resele (Handlar’n, Macken och kyrkan). I Myre hittar du också Reseles fantastiska skola med grön flagg och strax därefter delar sig vägen. Har du bråttom kan du ta den branta backen upp till ”riks-90” vid Strand men då missar du det vackra niplandskapet vid Höven. Är vädret varmt finns möjlighet till ett dopp vid den vackra badplatsen i Höven och du kan titta på älven från Tängstabron, en av Reseles unika hängbroar (dra in backspeglarna om du tänker ta bilen över!). Nu börjar det gå uppför, ”mot riks-90”, och mitt i stigningen går en avtagsväg ner till Moforsens kraftverk och ytterligare en bro.

 

Bra att veta

Övernattning tillåten.

Hundforsberget

Hundforsberget är en av de 10 platser du kan besöka på din resa genom tid och rum i Resele – broarna runt.

Vindskyddet designades av elever från Sollefteå Gymnasium och byggdes med hjälp av ideella krafter.

 

Ta bilen dit, och vandra de sista 400 metrarna till toppen. Medan du tittar på den storslagna vyn över Ångermanälvens dalgång kan du via QR-kod lyssna på en historia om hur livet kunde te sig för några av de människor som bodde här i slutet av 1800-talet.

Broarna runt

Filmserie om lokalhistoria i Resele, Höga Kusten Inland.

I 10 avsnitt tar vi med dig nio tusen år tillbaka, till istiden, så att du kan få höra vad som hände när EN KILOMETER tjock is smälte bort.

Du ska få höra hur fäbodjäntorna sjöng för att kalla sina kossor till sig och för att skrämma bort skogens rovdjur, björnar och vargar. Du kommer att få lyssna på barnen som levde här för över 80 år sedan och vad de höll på med under sommaren – tänk dig att de höll på att hugga ved en hel sommar!

En spännande spökhistoria som utspelar sig i Resele prästgård ska du också få ta del av. Samt en sorglig och sann berättelse om otursdagen där timmerflottaren Johan Bergkvists arbetskamrater försvann i den brusande älven.

Den bästa upplevelsen får du om du åker till Resele och ser filmerna på plats!

Filmerna är nämligen kopplade till 10 platser runt om i Resele längs Ångermanälven.

På varje plats finns en skylt med QR kod till filmen med en berättelse om platsen.

Filmen är anpassad för åldrar från 7 år och uppåt. Startpunkten är Handlar´n i Resele. Så packa ryggsäcken och hoppa upp på din cykel, eller ta på dig dina vandringsskor och knyt dom ordentligt. Nu reser du genom tid och rum i Resele i Höga Kusten Inland!

Bra att veta

Detta är introduktionen till serien Broarna Runt som finns i tio delar.

Björnstugan

Resele hembygdsförening äger ett stycke mark mitt i skogen, ca en mil från Tängsta by har man byggt en fin timmerstuga och anlagt en naturstig i syfte att kunna ge nästa generation en anknytning till skogen. Det finns bilväg nästan ända fram.

Bra att veta

För 400:- får man disponera stugan i ett dygn. Ved finns.

Om man skulle vilja göra en dagsutflykt och låna stugan för t.ex. matlagning kostar det 100:-.

Bagarstugan

Resele hembygdsförenings bagarstuga kom till platsen 1986 varpå en renovering startade för att kunna restaurera platsen och omgivningen så att gården skulle se ut som innan hemmansklyvning 1867.

Sedan dess att renoveringen blev klar 1989 så har stugan använts flitigt, nu under sommaren används den bland annat till att baka kams inför Reseledagen.

Bra att veta

Att hyra bagarstugan kostar 200:- per dag. Ved ingår inte.

Resele hembygdsförening

Resele hembygdsförening bildades för över 90 år sedan, 1931, och har som syfte att verka för ett levande Resele.

Verksamheten har under åren innehållit en hel del olika aktiviteter och evenemang, och varje söndag sommartid brukar det hållas loppis.

https://www.hembygd.se/resele

Resele Strand mat & café

Längs Ångermanälven ligger det fantastiska Resele Strand mat & café som funnits i över 30 år. Det serveras traditionell svensk husmanskost med närodlade råvaror samt kött och fisk från Västernorrland.

Resele kyrka

Resele gamla kyrka byggdes redan på medeltiden som revs när den nuvarande stod klar 1841. Delar av inredningen har dock bevarats till den nya. 1982 restaurerades den och fick sin nuvarande utformning med bland annat ny brudkammare.

Korets mittparti pryds av en stor oljemålning med motivet ”Kristus på korset”, gjord av Albert Blombergson. Predikstolen snidades 1840 av Salomon Hägglöf som även gjort dopängeln vid predikstolstrappans barriär.

Kyrkan äger flera medeltida föremål bland annat ett rökelsekar och en smidesjärnstake för sex ljus. En rik samling silver hör till kyrkan. En medeltida kalk och paten hör till klenoderna, liksom en vinkanna med trähandtag från 1696. Flera äldre textilier finns bland annat en mässhake i röd sammet med ett kors i guld och silke samt ett fragment från 1500- eller 1600-talet med broderi.

Bra att veta

Kyrkan är öppen Sommartid, vecka 26-32, måndag-fredag mellan klockan 9-15.

Samt i samband med gudstjänst och konserter.

Selsjön och Hövenbadet.

Längs Ångermannaälven inne i Resele by hittar ni Hövenbadet med omklädningsrum, nytt utegym och lekplats. Perfekt för hela familjen. Hundar är ej tillåtna här.

På andra sidan riksvägen mot Sollefteå från Resele har ni Selsjön med tillhörande badplats och omklädningsrum.

Bra att veta:

Omklädningsrum finns på båda badplatserna.

Hundar är ej tillåtna vid Hövenbadet.