ReseleKyrka
Reselekyrka2
Resele Församlingshem

Resele församling

Resele består av ett 20-tal mindre byar som sträcker sig längs med båda sidor av Ångermanälven. Kyrka och församlingshem ligger centralt mitt emot Handlar´n i det som kan sägas vara centrum för bygden. Ett aktivt byalag har under början av 2010-talet jobbat för och lyckats att sätta bygden på kartan och få familjer att flytta in. Att det finns ett lokalt engagemang kan om inte annat utläsas i ett valdeltagande i Kyrkovalet på över 30 procent.

 

Resele Kyrka

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst och konserter samt sommartid, måndag-fredag mellan klockan 9-15, veckorna 26-32.

Resele gamla kyrka byggdes redan på medeltiden som revs när den nuvarande stod klar 1841. Delar av inredningen har dock bevarats till den nya. 1982 restaurerades den och fick sin nuvarande utformning med bland annat ny brudkammare.

Korets mittparti pryds av en stor oljemålning med motivet ”Kristus på korset”, gjord av Albert Blombergson. Predikstolen snidades 1840 av Salomon Hägglöf som även gjort dopängeln vid predikstolstrappans barriär.

Kyrkan äger flera medeltida föremål bland annat ett rökelsekar och en smidesjärnstake för sex ljus. En rik samling silver hör till kyrkan. En medeltida kalk och paten hör till klenoderna, liksom en vinkanna med trähandtag från 1696. Flera äldre textilier finns bland annat en mässhake i röd sammet med ett kors i guld och silke samt ett fragment från 1500- eller 1600-talet med broderi.

Öppettider::

Måndag - Fredag 09:00-15:00 (endast vecka 26-32) I samband med gudtjänst och Konserter Sommartid.

Hitta hit::

Resele prästbord 242 (Mitt emot Handlar´n)

Kontakt::

Epost: solleftea.pastorat@svenskakyrkan.se Telefon: +46 620 83500 Hemsida: https://www.svenskakyrkan.se/solleftea