Resele framtidsbygd 2020

Vi arbetar med att utveckla vår fantastiska by inför framtiden och har därför skapat en vision som sträcker sig fram till år 2020. Vårt arbete har nyss börjat men vi är på väg.

Olika kunskaper och kompetenser sätter vi värde på. Dessa vävs samman till en komplett helhet och tillsammans kan vi göra underverk och skapa VÅR by.

foldern 

Vision

Öka befolkningen i byn för att få större andel barn till förskolan och skolan, större mångfald, mera företagande och fler invånare som kan använda sig av den lokala servicen.

Utveckla den lokala samhällsservicen, inte avveckla!

Vi vill fylla tomma hus med liv. En levande landsbygd mår alla bra av.

 

Hur skall vi nå vår vision?

  • genom att vara goda ambassadörer för vår by. Stolthet är ledordet!
  • genom att marknadsföra Resele på en mängd olika sätt.
  • genom målmedvetet utvecklingsarbete av samhällsservicen.
  • genom personlig kontakt med människor intresserade av att flytta till Resele.

 

Nämnas bör våra populära rundturer av byn som vi erbjuder alla som är intresserade av att flytta till Resele. Vi visar då de hus som finns till salu och tittar även på den samhällsservice som finns i byn.

Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Skolgruppen

Skolgruppen är en del av Resele byalag och arbetar som stödgrupp till Resele skola.

Här några saker vi arbetat med under 2014:

Camp Resele - ett läger under tre dagar med skapande i lera och keramik. En dag ägnades åt arkeologi och historiska lämningar från samerna.

Vi har skrivit insändare i tidningarna och fick igång en debatt om vad politikerna vill med skolan.

Ordnat lotterier och insamlingar till förmån för skolan.

Deltagit i Sommarfesten med bl.a. ansiktsmålning

Införskaffat två I-paddar till förskolan och skolan att använda i undervisningen.

I samband med utdelandet av årets miljöpris till Resele förskola ordnade skolgruppen en uppskattad dag med skattjakt, lekar och grillande.

Efter skolans vinst i Härnösand i LEGO-league anordnade vi en skolresa till Huvudstaden med besök i Riksdagen, Gamla sta'n, Tekniska museet och Gröna lund. Radio P4 Västernorrland gjorde också ett reportage.

För den som vill sponsra vår verksamhet finns snart ett SWISH-konto. Detaljer kommer...

Inflyttningsgruppen

Inflyttningsgruppen är en del av Reselebygdens byalag som arbetar för att öka inflyttningen till Resele. Detta för att fler ska kunna utnyttja samhälllsservicen, fler barn ska få gå i vår fina skola och förskola, fler ska få möjlighet att bo i denna fina omgivning och delta i byns gemenskap.

Inflyttningsgruppens uppgift är att kartlägga lediga hus, marknadsföra husen och marknadsföra bygden och guida och hjälpa intresserade och svara på frågor. Inflyttningsgruppen marknadsför  varumärket ”Resele Framtidsbygd 2020”. 

Kontakt Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Asylboendet i Resele - våren 2014

Den 12 april 2013 inbjöds representanter för föreningslivet till en informationskväll på Hotell Hallstaberget. Migrationsverket informerade att det förväntades att det skulle komma cirka 400 personer som söker asyl till Sollefteå kommun. Från Resele deltog 12 personer vid informationsmötet.

I Gåsnäs kunde Kjell Mähler erbjuda bostäder för cirka 30 personer i de före detta pensionärsbostäderna. Sex lägenheter i olika storlekar finns idag kontrakterade av migrationsverket. I november månad kom den första gruppen asylsökande till Gåsnäs. 


Asylboendet i Gåsnäs

En grupp Reselebor erbjöd sig att ställa upp med olika insatser och så bildades byalagets asylgrupp. Reselebygdens föreningar är också delaktiga på olika vis. Via en mail lista och facebook grupp ges information och upprop vid behov av insatser.

Smyrna och asylgruppen har fått tillstånd av hyresvärden att utan kostnader använda hela källarvåningen i en huslänga. Var annan tisdag har Smyrna sin secondhand försäljning öppen och då har även vi öppet i vår lokal. För asylsökande finns de möjligheter att köpa skänkta kläder för en symbolisk summa. En stor mängd kläder, leksaker och utrustning har skänkts av Reselebor, Röda Korset, firmor och privatpersoner. En mycket uppskattad gåva från Smyrnaförsamlingen är det nya dammsugare som skänkts till varje lägenhet.

I ett av husen finns en lägenhet som tidigare varit lokal för hemtjänsten. Denna lokal är nu iordningställd och utnyttjas av byalaget/asylgruppen. Tre gånger per vecka bedrivs schemalagd svenskundervisning i lokalen och på biblioteket. På frivillig basis är det fyra personer som gör detta. Två av dessa är pensionerade lärare. I lokalen finns symaskin och två datorer med tillgång till internet. Alla möbler och  utrusning är skänkta. Ytterligare aktiviteter i lokalen planeras utifrån olika önskemål.

Hjördis Olofsson undervisar i asylgruppens lokal

Barnen från asylboendet deltar även i Smyrnas barn och ungdomsverksamhet som finns i nära anslutning till boendet. Vuxna deltar i andra aktiviteter i bygden. För närvarande är det damgymnastik och bad som gäller. Många uppsöker kyrkan och dess utbud av verksamheter.

Tack vare tidnigen Lands stora Landsbygdspris 2013 som tilldelades byalaget så finns det vissa medel att disponera för asylgruppen. I första hand ska vi iordningsställa en trevlig utemiljö för barn och vuxna.

Resebygdens FVO har skänkt fiskeutrustning som många ser fram emot att använda. Det kommer att bli en trevlig sommaraktivitet. Närheten till älven och fiske lockar.

För närvarande är det 16 vuxna och 9 barn i åldrarna 1 – 10 år som bor i Gåsnäs. 8 av barnen har börjat i förskola/skola. Miljön och boendet i Gåsnäs är mycket lämplig för barnfamiljer.

De nya ägarna av Handlarn i Resele är mycket tillmötesgående till sin nya kundkrets. Sortimentet av varor har utökats och man lyssnar och försöker att tillgodose önskemål.

Att ta emot asylflyktingar i en liten bygd som Resele innebär många utmaningar. Att knyta kontakter med intresserade och generösa bybor har inte varit några problem. Vårt stora problem är transporter. Många resor skall ske under utredningsperioden till myndigheter runt om i Sverige. Även till sjukvård/tandvård sker många resor. Ett olyckligt sammanträffande var att två dagliga bussförbindelser med Sollefteå drogs in samma veva som att asylboendet i Gåsnäs öppnades.

För oss i asylgruppen har det inneburit mycket ny kunskap om levnadsvillkoren i andra delar av världen. Även hur myndigheternas ansvar och befogenheter fungerar för de asylsökande.

Det som ger oss energi i vårt engagemang är att vi får ta dela av flyktingarnas värme och generositet. Även i deras utsatta och svåra situation.

Asylgruppen   genom Harriet Boman 0622- 40019  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.;                                 Foto: Harriet Boman

”bra att få undervisning på nära när barnen är i skolan” 

”Resele skulle vara fint att bo i” 

”det finns inget att klaga på, alla är så snälla”

ReseleNytt

Resele-Nytt är en bygdetidning med Reselebygdens byalag som ansvarig utgivare. Den har funnits i 20 år och utges 6 ggr/år Den delas ut gratis till alla hushåll i Resele, övriga kan prenumerera på tidningen för 150:-/år. De månader tidningen utges är: februari, april, juni, augusti, oktober och december. Det är vi alla (åretruntboende, sommarboende och besökare m.fl.) som tillsammans kan göra tidningen intressant och läsvärd. Alla kan lämna ett bidrag, litet som stort, med eller utan bild, så välkommen med ditt bidrag till nästa nummer av Resele-Nytt.

Vi tar även emot annonser för införande i tidningen.

Gemensamt för alla är det stoppdatum som krävs för att kunna sammanställa respektive tidning. Annonser, artiklar, reportage eller det som någon önskar infört i tidningen måste vara redaktionen tillhanda senast den tjugonde månaden innan tidningen utkommer.

Annonspriser:
Radannons 30 kr, kontantbet. till kassör eller till bg 264-9945 i samband med annonsbeställningen.

Hel sida Företag

300 kr

Ideella föreningar

150 kr

Halv sida ”

150 kr

” ”

75 kr

Kvarts sida ”

75 kr

” ”

40 kr

Vi ser gärna att så många som möjlig gör en helårsprenumeration på annonser (6 nummer)

Hel sida Företag

1600 kr

Ideella föreningar

850 kr

Halv sida ”

850 kr

” ”

500 kr

Kvarts sida ”

500 kr

” ”

300 kr

Till företag räknas även privatpersoner som annonserar i kommersiellt syfta.

Tidningsansvarig: Leif Kårén, tel 070-552 41 70, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Prenumerationer: Linda-Marie Lindberg, 0620-502 03, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Betalningar: Ingrid Håsteen, 070-518 42 38  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

En uppmaning till föreningar, företag samt övriga som har någon aktivitet på gång, nu eller under sommaren. Skicka in det till oss så lägger vi in det i kalendern på Reseles hemsida och/eller i Resele-Nytt.

Fler artiklar...

  1. Resele Byalag
loader

Kommande händelser

dec
1

2020-12-01 18.00 - 20.30

dec
2

2020-12-02 18.00 - 20.00

dec
4

2020-12-04 18.00 - 23.00

dec
11

2020-12-11 18.00 - 23.00

dec
15

2020-12-15 18.00 - 20.30

dec
18

2020-12-18 18.00 - 23.00