Stort LEADER projekt i Resele för småskalig naturturism

Resele har via Leader Höga Kusten och av Jordbruksverket fått beviljat ett projekt på över en miljon kr: En stor satsning på småskalig naturturism. 90 procent täcks av kostnaderna täcks bidrag från svenska staten och EU.
– Det är mer än 2 000 kronor per innevånare i Resele, men vi ska driva projektet i samarbete med entreprenörer också på andra håll, i första hand i Näsåker och vid Höga Kusten, säger Göran Lundholm, ordförande i Resele IF som ”äger” projektet.

– Projektet har från början initierats av byalaget, men att projektägare nu är Resele IF är ett av många uttryck för samarbetsandan i Resele, säger Maaike Smit, en av kreatörerna.

Ett av villkoren för Leader-projekt är just att de ska ha spridningseffekter – inte bara gynna några enstaka personer eller företag. Ett annat villkor är att de ska vara nyskapande. Det har varit vägledande för den arbetsgrupp i Resele som utformat projektet. Några exempel:

  • Resele och Näsåker som turistmål ska marknadsföras mycket aktivt i Europa, framförallt Tyskland och Holland. Resele har redan ett företag för detta – Resele Adventures som drivs och startats av Maaike Smit och Ibe Moerman från Holland.
  • Aktiviteter och turistmål ska säljas i ”paket” där flera entreprenörer samverkar för att bjuda på expeditioner och exkursioner med upplevelser under kanske en hel vecka.
  • Genom marknadsföring mot stora länder kan man inrikta sig mot ”smala” och speciella målgrupper, t.ex. jägare, folk inom europeiskt skogsbruk eller amatörarkeologer.Det öppnar också möjligheter för att samarbeta med ett svenskt skogsbolag.
  • Marknadsföringen ska i första hand bygga på besökarnas egna erfarenheter och specialmedier – digitala eller ”traditionella” – riktade mot just de grupper man vill nå.
  • En ”flaskhals” för turism i Resele är bristen på övernattningsmöjligheter. Flera delar av projektet tar sikte på det och gör samtidigt en poäng av småskaligheten. De flesta campingplatser i Sverige har i dag närmast industriellt format. I Resele ska det finnas ”Din Egen Campingplats” där en eller ett par familjer med campingbil kan njuta av att bo vid en vacker sjö eller med en betagande utsikt över landskapet.
  • En än så länge experimentell del av projektet: Att med hjälp av It-teknik skapa ”augmented reality” – ”förstärkt verklighet”. Besökarnas upplevelser förstärks med hjälp av film, animationer och avancerad presentationsteknik, så att besökaren på sin iPad eller mobil på plats kan se till exempel hur hällristningarna gjordes när Nämforsen     några tusen år sedan rann direkt ut i havet. En studie av ett sådant pilotprojekt ingår i planerna.

Arbetet med projektet ”Resele turism och utveckling” är redan igång. Marknadsföring på Holland har börjat så smått och man söker fler entreprenörer både i Resele och Näsåker och på andra håll. En inventering av bygdens ”smultronställen” ska ge nya mål för besök, aktiviteter och exkursioner, till exempel för skogsintresserade eller amatörarkeologer.

Veta mer?

Projektet har en egen facebook sida du kan följa. Du kan även kontakta projektledare Maaike Smit (T 070 241 73 82 eller E: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) eller ordförande för Resele IF Göran Lundholm (T 070 687 70 48 eller E: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).

EU-Landsbygdsutvecklingsfonde-logotyp

 

  

Leader-logotyp

loader