a

a

Riffen öppnar...

Nu finns det återigen möjlighet att spela biljard/pingis och dart på Riffen för alla medlemmar i Resele IF.
20kr/t per person
15kr/t pensionär
10kr/t under 20år
Vid köp av 10 timmar vid samma tillfälle fås en timme på köpet.

Bokning:
André Sjödin 070-6865933
eller
Harriet Johansson 070-2851825

 

Stort LEADER projekt i Resele för småskalig naturturism

Resele har via Leader Höga Kusten och av Jordbruksverket fått beviljat ett projekt på över en miljon kr: En stor satsning på småskalig naturturism. 90 procent täcks av kostnaderna täcks bidrag från svenska staten och EU.
– Det är mer än 2 000 kronor per innevånare i Resele, men vi ska driva projektet i samarbete med entreprenörer också på andra håll, i första hand i Näsåker och vid Höga Kusten, säger Göran Lundholm, ordförande i Resele IF som ”äger” projektet.

– Projektet har från början initierats av byalaget, men att projektägare nu är Resele IF är ett av många uttryck för samarbetsandan i Resele, säger Maaike Smit, en av kreatörerna.

Ett av villkoren för Leader-projekt är just att de ska ha spridningseffekter – inte bara gynna några enstaka personer eller företag. Ett annat villkor är att de ska vara nyskapande. Det har varit vägledande för den arbetsgrupp i Resele som utformat projektet. Några exempel:

  • Resele och Näsåker som turistmål ska marknadsföras mycket aktivt i Europa, framförallt Tyskland och Holland. Resele har redan ett företag för detta – Resele Adventures som drivs och startats av Maaike Smit och Ibe Moerman från Holland.
  • Aktiviteter och turistmål ska säljas i ”paket” där flera entreprenörer samverkar för att bjuda på expeditioner och exkursioner med upplevelser under kanske en hel vecka.
  • Genom marknadsföring mot stora länder kan man inrikta sig mot ”smala” och speciella målgrupper, t.ex. jägare, folk inom europeiskt skogsbruk eller amatörarkeologer.Det öppnar också möjligheter för att samarbeta med ett svenskt skogsbolag.
  • Marknadsföringen ska i första hand bygga på besökarnas egna erfarenheter och specialmedier – digitala eller ”traditionella” – riktade mot just de grupper man vill nå.
  • En ”flaskhals” för turism i Resele är bristen på övernattningsmöjligheter. Flera delar av projektet tar sikte på det och gör samtidigt en poäng av småskaligheten. De flesta campingplatser i Sverige har i dag närmast industriellt format. I Resele ska det finnas ”Din Egen Campingplats” där en eller ett par familjer med campingbil kan njuta av att bo vid en vacker sjö eller med en betagande utsikt över landskapet.
  • En än så länge experimentell del av projektet: Att med hjälp av It-teknik skapa ”augmented reality” – ”förstärkt verklighet”. Besökarnas upplevelser förstärks med hjälp av film, animationer och avancerad presentationsteknik, så att besökaren på sin iPad eller mobil på plats kan se till exempel hur hällristningarna gjordes när Nämforsen     några tusen år sedan rann direkt ut i havet. En studie av ett sådant pilotprojekt ingår i planerna.

Arbetet med projektet ”Resele turism och utveckling” är redan igång. Marknadsföring på Holland har börjat så smått och man söker fler entreprenörer både i Resele och Näsåker och på andra håll. En inventering av bygdens ”smultronställen” ska ge nya mål för besök, aktiviteter och exkursioner, till exempel för skogsintresserade eller amatörarkeologer.

Veta mer?

Projektet har en egen facebook sida du kan följa. Du kan även kontakta projektledare Maaike Smit (T 070 241 73 82 eller E: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) eller ordförande för Resele IF Göran Lundholm (T 070 687 70 48 eller E: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).

EU-Landsbygdsutvecklingsfonde-logotyp

 

  

Leader-logotyp

Bygdens Dag firades i Resele

 

 

P-O Näsström var flitig på att samla in namnunderskrifter i LRFs kampanj "Skriv på för mjölken!" Här skriv er Linda Strandlund under.

Lördag den 29 augusti firades Bygdens Dag vid Resele Lanthandel. Som traditionen bjuder bjöds det på kaffe med dopp inne på "boa, spelmän från Resele underhöll med dragspelsmusik.

Ute på gårdsplanen utanför Resele Lanthandel var det massor av aktiviteter.

Lions serverade nygräddade kolbullar med lingonsylt, Resele Lanthandel sålde hamburgare (där behållningen oavkortat gick till Lions) och Resele IF hade tipspromenad.

Dessutom fanns flera lokala konsthantverkare på plats och visade och sålde sina alster och elever från klass 6 på Resele skola sålde lotter och fikabröd för att samla pengar till sin skolresa (första pris i lotteriet, presentkort 200 kr på Resele Lanthandel, vanns av blå lott nr 20).

I samband med Bygdens Dag fanns Resele Ådalslidens LRF-avdelning på plats och kampanjade för mjölken och samlade in namnunderskrifter i namninsamlingen "Skriv på för mjölken!".

Hela 163 namnunderskrifter samlades in på bara några timmar (vilket vittnar om kundtillströmningen till lanthandeln denna Bygdens Dag!).

Premiär för Reselefilm och firande av Resele postort

Emil Kallstrom

I år samarrangerade Resele hembygdsförening hembygdsdagen Reseledagen på hembygdsgården Fjället i Tängsta med Reselebygdens byalag.

Anledningen var premiärvisningen av den nya ”reklamfilmen” för Resele som byalagets inflyttningsgrupp tagit fram. En dokumentärfilm som visar den vackra Reselebygden med fantastiska flygbilder över älvdalen fångade av Dick Boman.

Filmpremiären och invigningen av filmen förrättades av riksdagsledamoten Emil Källström som i sitt invigningstal framhöll det positiva förändringsarbete som han ser i Resele.

-          Ni är ett föredöme i Resele för oss andra. Ni visar att det går att förändra och skapa förutsättningar för en levande landsbygd, sade Emil Källström bland annat.

Och det var inte bara filmpremiär. I samband med Reseledagen firades det även att PostNord efter 40 års kamp från Reseleborna beslutat att Resele åter ska bli postort nästa år (mer information om förändringen lämnas av PostNord i höst och om några månader ska det även meddelas vilket postnummer Resele får).

TV4 visar matprogram från Resele med Tareq Taylor

Söndagen den 19 juli klockan 19.30 visar TV4 den brittiska TV-serien Nordic Cookery med den kände svenske mästerkocken Tareq Taylor.

Programmet har spelats in av BBC och visades i internationella TV-kanaler i våras. Nu är det dags för den svenska publiken att få se matlagningsprogrammet med Tareq Taylor.

Avsnittet som visas söndagen den 19 juli är inspelat i Ådalen och Höga Kusten i höstas med många inslag från Resele, bland annat får Tareq Taylor lära sig att baka tunnbröd av Emelie Kårén i bagarstugan på Myregården i Resele.

Så här beskriver TV4 programmet:

"Tareq Taylors nordiska matresa: Brittisk matlagningsserie från 2015.
Kocken Tareq Taylor besöker de nordiska länderna för att samla ihop deras allra
bästa smakupplevelser. Ekologiska och lokalt producerade varor gärna hämtade
direkt från naturen utgör basen i Tareqs recept."

Resele äntligen postort! Det firar vi på Reseledagen söndag 12 juli

Söndag den 12 juli på Reseledagen på hembygdsgården, direkt efter friluftsgudstjänsten, firar vi att Resele äntligen godkänts som egen postort efter 40 års väntan!

Vi inviger även byalagets nyinspelade inspirationsfilm om Resele.

Invigningstalare är riksdagsledamoten Emil Källström (cirka klockan 11.45).

Byalaget bjuder på bubbel och barnen får glass  vid invigningen

Progam för Reseledagen på hembygdsgården Fjället i Tängsta:

Dagen börjar 11:00 med friluftsgudstjänst.

Invigning ca 11.45

Loppis öppet 13 -18.00

Servering av kams, korv, fika. Hantverksförsäljning
och musikunderhållning. Ponnyridning för barn.

Välkomna!

Resele hembygdsförening i samarbete med Reselebygdens
byalag

Resele IF:s Framtid

Informationsmöte om Resele IF:s framtid. Härmed kallas alla Resele IF:s medlemmar till möte söndag den 7 juni kl. 18.00 på Resele skola. Under mötet kommer föreningens avuttrande av lokaler att behandlas. 

Varmt Välkomna!

/ Styrlesen i Resele IF

Tufft terränglopp-Utmattningen

Utmattningen!

Resele IF anordnar ett tufft terräng lopp lördag den 23 maj, genom obanad terräng. Diken, kärr, kanaler, hängbro... Branta backar och konstgjorda hinder. 

Det kommer bli en riktig utmaning och jobbigt samtidigt jätteskoj både för publik och deltagare. 

Starten utgår ifrån Resele hembygdsgård "Fjället". Anmälningar sker på plats mellan kl. 10.00-11.30. Första start är kl. 12.00. 

Sträckan kommer vara ca. 5 km eller ca. 10 km. 

Anmälningsavgift: 100kr för vuxna och Barn 0-12 år, 20 kr. 

Kontaktperson Sven Mundhenke, 070-175 75 63

Resele Hembygdsförening kommer att ha sin servering öppen under dagen. 

Gourmetkväll med stjärnkocken Tareq Taylor på Myregården.

Fredag den 24 april kommer stjärnkocken Tareq Taylor till Myregården och komponerar en gorumetmiddag basserad på lokalodlade och närproducerade råvaror.

Det blir en helafton där Tareq Taylor förutom att laga maten tillsammans med Myregårdens egen personal även kåserar för gästerna om sitt populära matprogramNordic Cockery i TV.

Läs mer här

 

 

 

Niklas från Nyttogården en av de hetaste ”lantisarna”

Niklas Markie från Nyttogården i Österrå, Resele har kvalat in på tidningen Lands lista över de 100 hetaste "lantisarna". Foto: Tidningen Land

I Tidningen Lands årliga lista över landets 100 hetaste "lantisar" har Reselbon och tillika Reselebonden Niklas Markie från Österrå, Resele kommit på 19:e plats.


I motiveringen heter det bland annat "Niklas Markie är en av landets första odlare som testar ett koncept där kunderna betalar hans lön och blir medproducenter".


Listan över de 100 hetaste lantisarna toppas av TV-kocken Tareq Taylor (även han med reselekoppling eftersom han i somras gjorde en TV-inspelning av sitt kockprogram i Resele...).


Nämnas kan att Niklas Markie har många toppnamn bakom sig på listan som till exempel artisten Jill Johnson, Antikrundans Anne Lundberg och vissångaren Stefan Sundström.


Syftet med listan är att uppmärksamma alla som i någon mening gett landsbygden ett spännande ansikte. Allt från prisbelönta eldsjälar och riksbekanta kreatörer till okända personer vars gärningar och attityder bör lyftas fram som ett föredöme.

Veckans snackis i byn: Amerikansk TV-inspelning i Resele!

Det amerikanska TV -programmet House Hunters International är på en veckolång TV-inspelning i Resele där de följer Darla och Paul Hogaboom från Denver som köpt hus i Resele.

Foto: Erik Löfgren, Albertsviken ord & bild

Under sista veckan i januari spelar det populära amerikanska TV-programmet House Hunters International in ett längre inslag i Resele där de följer en familj från Denver i USA som köpt ett fritidshus i Resele.

Darla Hogaboom och hennes man Paul från Denver i USA har
ofta besökt Darlas syster Mimi och hennes man Per Johansson i deras hem i
Österrå, Resele.

De fattade tycke för Resele och har nu köpt ett eget hus i
Resele (Evert och Vera Olssons hus i Myre), som de besöker så ofta de kan.

Produktionsbolaget Leopard Films, som gör det amerikanska
TV-programmet House Hunters International, fick höra talas om den här berättelsen
och bestämde sig för att göra ett TV-program om Darla och Paul Hogabooms husköp
på andra sidan Atlanten i lilla Resele i norra Sverige.

Under hela veckan har filminspelningen pågått runt om i
Resele - och det har naturligtvis blivit en jätte-snackis i byn...

Förutom att följa Darla och Paul på plats i Resele
tillsammans med syster Mimi och svåger Per har TV-teamet bland annat intervjuat
Moa Berglund på Resele Lanthandel, Carolina Visser på Farm Backsjön och Torbjörn och Anette Hansson på
Myregården.

När TV-programmet ska sändas är ännu inte bestämt, men det
blir troligen på någon av de kabelkanaler som kan ses även i Sverige.

Hör inslag om TV-inspelningen i P4 Västernorrland:

P4 Västernorrland >>

loader

Kommande händelser

jun
3

2020-06-03 18.00 - 20.30

jun
10

2020-06-10 18.00 - 20.30

jun
17

2020-06-17 18.00 - 20.30

jun
24

2020-06-24 18.00 - 20.30

jul
8

2020-07-08 18.00 - 20.30

jul
14

2020-07-14 18.00 - 20.30